Dlaczego pomidory wczesną wiosną nie mają smaku?

Dlaczego pomidory wczesną wiosną nie mają smaku?
Kupujemy pomidory wczesną wiosną bo tęsknimy za ich smakiem i wartościowymi witaminami, których brakuje nam po zimie. Nie sposób jednak nie wyczuć, że są zupełnie inne niż te, które nabywamy w sezonie. Przede wszystkim są mało słodkie, pozbawione zapachu i miękkości. Dlaczego tak się dzieje? Otóż pomidory, które wędrują do nas z Maroka czy Izraela zbierane są we wczesnym stadium dojrzewania. Nie nabrały koloru i nie zdążyły jeszcze wytworzyć cukrów, kwasów organicznych i związków aromatycznych, które mają wpływ na ich zapach i smak. Po dotarciu do kraju przechodzą proces szybkiego dojrzewania, który najczęściej odbywa się poprzez gazowanie ethrelem lub dwutlenkiem węgla, w wyniku którego powstaje hormon starzenia odpowiedzialny za dojrzewanie owoców – etylen. Tym sposobem pomidory nabierają koloru, ale nadal pozbawione są smaku, zapachu i miękkości, a co najważniejsze – również większości substancji odżywczych. Przełom maja i czerwca to okres, w którym po raz pierwszy możemy dostać właściwe nowalijki, które dojrzewają na polach. Nie oznacza to automatycznie, że produkty te spełniają wszystkie standardy i mają wysokie walory zdrowotne. Może okazać się, że pochodzą z upraw, gdzie nadmiernie stosowane są pestycydy. Nie mając jednak specjalistycznej wiedzy, ciężko poznać różnice. Przed nami nowy sezon, może warto do tego czasu zastanowić się czy nie spróbować własnych sił w uprawie pomidorów? :)