Jak poprawić żyzność gleby w warzywniku?

Jak poprawić żyzność gleby w warzywniku?
Czy Ty także odczuwasz ogromną satysfakcję, gdy począwszy od wczesnego lata aż do jesieni pobierasz włoszczyznę na rosół prosto z własnego ogrodu? Co jednak, gdy mimo nawożenia Twoje warzywa słabo rosną i zamiast dorodnej marchewki, wyciągasz cieniutkie, wątłe warzywo o wątpliwym smaku? Oznaczać to może, że problem tkwi w glebie. Jak to zidentyfikować?
Po pierwsze: Sprawdź czy gleba nie jest zbyt kwaśna. Najlepszym odczynem dla większości warzyw jest pH na poziomie 6,8. Poziom kwasowości gleby można sprawdzić samodzielnie, używając zestawu do badania pH gleby Biopon. W przypadku, gdy ziemia będzie zbyt kwaśna, można zastosować do odkwaszania gleby granulowane wapno ogrodnicze.
Po drugie: Odpowiedz sobie na na kilka pytań: 1. Czy ziemia w ogrodzie szybko się przesusza? 2. Czy jest jaśniejsza niż gleby, które mogłeś zaobserwować w ogrodach sąsiadów? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, może to oznaczać, że ziemia ma za mało próchnicy. Poziom próchnicy można zbadać, zanosząc próbkę do Okręgowych Stacji Chemiczno-Rolicznych.
Prewencja w zakresie zachowania odpowiedniego poziomu próchnicy w glebie jest badzo istotna, gdyż proces jego odnowienia jest zadaniem bardzo czasochłonnym. Dlatego też należy systematycznie wprowadzać do ziemi materię organiczną z kompostu, nawozów zielonych czy obornika. Nie bez znaczenia będzie także stosowanie oborników granulowanych np. obornika bydlęcego Biopon. W warzywniku można stosować także biohumus do warzyw i ziół, który poprawia strukturę gleby, a także, gdy jest stosowany regularnie, zapewnia optymalne odżywnienie roślinom.
Jeśli sytuacja jest naprawdę zła – albo nie chcesz inwestować czasu i pieniędzy w użyźnianie gleby w swoim ogrodzie – możesz założyć warzywnik w skrzyniach, do których dodasz przystosowane podłoże, zakupione w centrum ogrodniczym.