Naturalny sposób na mole spożywcze

Naturalny sposób na mole spożywcze
Szafki wypełnione zdrowymi, pełnoziarnistymi produktami – makaronami, kaszami, płatkami, suszonymi owocami itd. to spora wygodna dla osób, które lubią mieć pod ręką składniki, z których można szybko przygotować wartościowy obiad. Często te produkty pozostają otwarte do czasu ponownego ich użycia – może to być dzień, dwa, tydzień albo i jeszcze dłużej. W takiej sytuacji warto przesypać zawartość opakowania do szklanego naczynia lub pojemnika wykonanego z bardzo grubego plastiku. Gdy jednak zdarzy się, że mole dostały się do kuchennych szafek czy spiżarni, a nie chcemy stosować chemicznych środków, mamy na to sposób.
1. Z szafek należy wyrzucić wszystkie produkty noszące ślady obecności moli. Larwy mogą znajdować się nawet na samym dnie opakowania.
2. Następnie zawinąć je w szczelnie zamykany worek i jak najszybciej usunąć z mieszkania.
3. Wszystkie szafki należy bezwzględnie umyć. Można w tym celu zastosować płyn do mycia naczyń lub wodę z mydłem.
4. Po skrupulatnym wyczyszczeniu każdej szafki zalecamy opryskać ich wnętrze stosując Płyn na mole spożywcze z linii Bros Zielona Moc. Jest to środek stworzony na bazie składników pochodzenia roślinnego, nie zawiera syntetycznych substancji owadobójczych i może być stosowany w bezpośrednim sąsiedztwie żywności.
5. Na półkę o rozmiarach 40x60cm należy zastosować 8 rozpyleń.
6. Tak opryskane półki należy pozostawić do wyschnięcia zanim ponownie napełnimy je produktami.
7. Zabieg należy powtarzać co 2 tygodnie oraz po każdym umyciu szafek.