Odkryj sposoby na wykorzystanie wartościowej pigwy

Odkryj sposoby na wykorzystanie wartościowej pigwy
Pigwa pospolita to roślina o wysokich walorach odżywczych. Zawiera sporo wartościowych makro i mikroelementów, w szczególności potas, magnez, żelazo czy glin, ale jest również bogata w witaminę A,C,B. Dojrzewa już na przełomie września i października, choć zaleca się jej zbiór po pierwszych przymrozkach. Przemrożone owoce są łagodniejsze, tracą bowiem sporo goryczki i cierpkości, choć w gruncie rzeczy właśnie z wyraźnego, kwaśnego smaku pigwa jest znana (nierzadko bywa nazywana „polską cytryną”). Solidną porcję witamin i minerałów owoce pigwy dostarczają nam podane pod różną postacią. Niewiele jest osób, które decydują się na spożywanie pigwy w nieprzetworzonej formie, choć pokrojona w plasterki, stanowi ciekawy dodatek do herbaty.
Innym sposobem na wykorzystanie tej wartościowej rośliny jest przygotowanie soku z dodatkiem miodu i cynamonu. Potrafi wytrzymać w lodówce, bez konieczności pasteryzacji, nawet do 3 tygodni.
Z tych niewielkich żółtych owoców można przyrządzić także nalewkę. W najprostszej postaci przygotowuje się ją z trzech podstawowych składników – cukru, owoców i spirytusu, ale niektórzy dodają również sok z cytrusów, zioła czy miód.
Przepyszna jest również konfitura z owoców pigwy, która perfekcyjnie komponuje się z deserami. Wielu sympatyków posiada również mus pigwowo-jabłkowy, do przygotowania którego wystarczą świeże owoce, cukier oraz sok z cytryny.
Pigwa może być dodana do różnego rodzaju sałatek lub ciast (np. w prażonej formie). Stanowi również bardzo ciekawą alternatywę dla jabłek w uwielbianej przez wiele osób szarlotce!