Pełnowartościowy, naturalny i łatwo przyswajalny nawóz produkowany z czystego obornika kurzego, przeznaczony do nawożenia warzyw. Może być stosowany przez cały rok, zarówno do roślin uprawianych w gruncie, jak i w tunelach foliowych. Ma postać trwałego granulatu, dzięki czemu uwalnianie składników pokarmowych jest stopniowe i rozłożone w czasie. Skutecznie poprawia właściwości fizyczne i chemiczne gleby – doskonale ją użyźnia i spulchnia, zwiększa jej zdolność do magazynowania wody oraz aktywuje mikroflorę glebową. Zawiera dużą ilość masy organicznej, dzięki której powstaje próchnica.
Obornik został poddany procesowi suszenia, który niszczy nasiona chwastów, patogeny oraz drobnoustroje odpowiedzialne za choroby bakteryjne i wirusowe. Dzięki specjalnej technologii produkcji jest on pozbawiony dodatków chemicznych, torfu, wypełniaczy i nieprzyjemnego zapachu. Jest bezpieczny dla roślin, a przy tym znacznie bardziej wydajny od tradycyjnego obornika.
Pełnowartościowy, naturalny i łatwo przyswajalny nawóz produkowany z czystego obornika kurzego, przeznaczony do nawożenia warzyw. Może być stosowany przez cały rok, zarówno do roślin uprawianych w gruncie, jak i w tunelach foliowych. Ma postać trwałego granulatu, dzięki czemu uwalnianie składników pokarmowych jest stopniowe i rozłożone w czasie. Skutecznie poprawia właściwości fizyczne i chemiczne gleby – doskonale ją użyźnia i spulchnia, zwiększa jej zdolność do magazynowania wody oraz aktywuje mikroflorę glebową. Zawiera dużą ilość masy organicznej, dzięki której powstaje próchnica.
Obornik został poddany procesowi suszenia, który niszczy nasiona chwastów, patogeny oraz drobnoustroje odpowiedzialne za choroby bakteryjne i wirusowe. Dzięki specjalnej technologii produkcji jest on pozbawiony dodatków chemicznych, torfu, wypełniaczy i nieprzyjemnego zapachu. Jest bezpieczny dla roślin, a przy tym znacznie bardziej wydajny od tradycyjnego obornika.
Sposób użycia posypowy:
Zalecany do nawożenia roślin oraz przygotowania gleby przed siewem i sadzeniem.
1. Posypać równomiernie na glebę, rozprowadzić obornik wokół rośliny
2. Wymieszać nawóz z górną warstwą ziemi
3. Wysiać nasiona lub posadzić rośliny
Sposób użycia punktowy:
1. Posypać punktowo obornik pod sadzonki lub inne rośliny wysadzane do gleby
Dawkowanie:
Warzywa np. pomidory, ogórki, papryka: 80 – 120 g/m²
Ziemniaki: 50 – 100 g/m²
Sadzonki – dozowanie punktowe:
małe (np. cebula, zioła itp.)10 – 20 g/roślinę
średnie (np. kapusta: 30 – 50 g/roślinę
duże (np. pomidory): 100 – 200 g/roślinę
Nawozić dowolnie w trakcie sezonu wegetacyjnego, zalecany termin wiosna lub jesień.
Kalendarz stosowania:Cała dawka
Pół dawki
Nie nawozić