2023-08-01
Przemrożone owoce są łagodniejsze. Tracą bowiem sporo goryczki i cierpkości, choć w gruncie rzeczy właśnie z wyraźnego, kwaśnego smaku pigwa jest znana. Owoc nierzadko bywa nazywany „polską cytryną”. Owoce pigwy dostarczają solidną porcję witamin i minerałów pod różną postacią. Niewiele jest osób, które decydują się na spożywanie pigwy w nieprzetworzonej formie, choć pokrojona w plasterki stanowi ciekawy dodatek do herbaty.
Innym sposobem na wykorzystanie tej wartościowej rośliny jest przygotowanie soku z dodatkiem miodu i cynamonu. Potrafi wytrzymać w lodówce nawet do 3 tygodni, bez konieczności pasteryzacji.
Z tych niewielkich żółtych owoców można przyrządzić także nalewkę. W najprostszej postaci przygotowuje się ją z trzech podstawowych składników – cukru, owoców i spirytusu. Niektórzy dodają również sok z cytrusów, zioła czy miód.
Przepyszna jest również konfitura z owoców pigwy, która perfekcyjnie komponuje się z deserami. Wielu sympatyków posiada również mus pigwowo- jabłkowy, do przygotowania którego wystarczą świeże owoce, cukier oraz sok z cytryny.
Pigwa może być dodana do różnego rodzaju sałatek lub ciast (np. w prażonej formie). Stanowi również bardzo ciekawą alternatywę dla jabłek w uwielbianej przez wiele osób szarlotce!
Cięcie żywopłotu to sposób na stworzenie wymarzonej dekoracji ogrodu. Regularnie wykonywany zabieg pozwala roślinom rozkrzewić się i lepiej rozrosnąć, dlatego nie warto o nim zapominać. Sprawdź, kiedy przeprowadzać cięcie oraz w jaki sposób formować zielony parawan w ogrodzie.
czytaj więcejUkąszenie komara nie jest szczególnie bolesne, jednak pozostawiony na skórze ślad potrafi być bardzo uporczywy. W miejscu ugryzienia powstaje swędzący bąbel, który wraz z drapaniem staje się coraz bardziej męczący. Można jednak temu zaradzić. Zobacz, co zastosować na ugryzienie komara i sprawdź, jak załagodzić swędzenie.
czytaj więcej