2023-08-01
Przemrożone owoce są łagodniejsze. Tracą bowiem sporo goryczki i cierpkości, choć w gruncie rzeczy właśnie z wyraźnego, kwaśnego smaku pigwa jest znana. Owoc nierzadko bywa nazywany „polską cytryną”. Owoce pigwy dostarczają solidną porcję witamin i minerałów pod różną postacią. Niewiele jest osób, które decydują się na spożywanie pigwy w nieprzetworzonej formie, choć pokrojona w plasterki stanowi ciekawy dodatek do herbaty.
Innym sposobem na wykorzystanie tej wartościowej rośliny jest przygotowanie soku z dodatkiem miodu i cynamonu. Potrafi wytrzymać w lodówce nawet do 3 tygodni, bez konieczności pasteryzacji.
Z tych niewielkich żółtych owoców można przyrządzić także nalewkę. W najprostszej postaci przygotowuje się ją z trzech podstawowych składników – cukru, owoców i spirytusu. Niektórzy dodają również sok z cytrusów, zioła czy miód.
Przepyszna jest również konfitura z owoców pigwy, która perfekcyjnie komponuje się z deserami. Wielu sympatyków posiada również mus pigwowo- jabłkowy, do przygotowania którego wystarczą świeże owoce, cukier oraz sok z cytryny.
Pigwa może być dodana do różnego rodzaju sałatek lub ciast (np. w prażonej formie). Stanowi również bardzo ciekawą alternatywę dla jabłek w uwielbianej przez wiele osób szarlotce!
Rośliny z rodziny Orchidaceae podbiły nasze serca i opanowały domowe parapety, choć ich uprawa bywa nie lada wyzwaniem. Storczyki wzbudzają zachwyt ze względu na obfite kwitnienie oraz piękne barwy kwiatów.
czytaj więcejWiosna to czas, w którym szczególnie powinieneś zadbać o trawnik. Po okresie zimowym potrzebuje od nas dużej uwagi i troski, aby odzyskać swoją witalność i piękny, zdrowy wygląd. Prawidłowa pielęgnacja trawnika w okresie wiosennym jest kluczowa dla zapewnienia odpowiedniego wzrostu i bujnej zieleni przez cały sezon. Dowiedz się jakie kroki należy podjąć, aby Twoja trawa była gęsta, piękna i odporna na choroby.
czytaj więcej