Bezwonny lep do monitorowania obecności moli spożywczych w pomieszczeniach takich jak kuchnie, spiżarnie i magazyny oraz bezpośrednio w szafach z produktami spożywczymi. Działa wyłącznie w sposób fizyczny – dorosłe osobniki moli spożywczych przyklejają się do pułapki lepowej, co pozwala na wczesne wykrycie obecności tych owadów w pomieszczeniu i ocenę ich liczby.
Jeden lep działa aż do 3 miesięcy. Nie zawiera chemicznych środków owadobójczych, dlatego może być stosowany w bezpośrednim sąsiedztwie produktów spożywczych takich jak mąka, kasza, makarony, płatki, kawa, herbata, kakao, suszone owoce. Można go przykleić w dowolnym miejscu lub powiesić wykorzystując otwór w pułapce.
Obserwacja przyklejonych do pułapki moli umożliwia podjęcie decyzji o ewentualnym zastosowaniu odpowiedniego środka biobójczego marki Bros celem ich zwalczenia. Obecność nawet jednego dorosłego osobnika mola spożywczego w pułapce jest wskazaniem do zastosowania takiego preparatu.
Pułapka nie jest produktem biobójczym.
1. Wyjąć lep z opakowania.
2. Oderwać pasek zabezpieczający taśmę mocującą i przykleić lep w wybranym miejscu.
3. Przytrzymać lep za górny margines nie pokryty klejem i zerwać papier zabezpieczający klej, aktywując pułapkę.
4. Lep można także zawiesić wykorzystując przeznaczony do tego otwór.
5. W szafkach stosować 1 szt., w pomieszczeniach takich jak kuchnie i spiżarnie 2 szt. Lep wymienić po 3 miesiącach lub po zapełnieniu owadami.
6. Zabrudzenia po kleju zmyć ze skóry oliwką lub naftą kosmetyczną.
Na świecie wyróżnia się blisko 3 tysiące gatunków moli. Szczególnie uciążliwe dla osób mieszkających w Polsce są dwa rodzaje owadów. Chodzi o omacnicę spichrzankę, potocznie nazywaną molem spożywczym oraz o mola włosienniczka, czyli tak zwanego mola odzieżowego. W obu przypadkach to larwy są główną przyczyną szkód występujących w mieszkaniach. Po przepoczwarzeniu w dorosłe osobniki owady przestają się bowiem całkowicie odżywiać i nie powodują dalszych zniszczeń.
Sprawdź kalendarz szkodników >