Wpisz co najmniej 3 litery...

2023-08-03

Dlaczego pomidory wczesną wiosną nie mają smaku?

Kupujemy pomidory wczesną wiosną, bo tęsknimy za ich smakiem i wartościowymi witaminami, których brakuje nam po zimie. Nie sposób jednak nie wyczuć, że ich smak jest zupełnie inny niż ten, który możemy poczuć w sezonie. Skąd taka różnica?

Pomidory bez smaku

Wczesnowiosenne pomidory są przede wszystkim mało słodkie, pozbawione zapachu i miękkości. Dlaczego tak się dzieje? Otóż pomidory, które wędrują do nas z Maroka czy Izraela zbierane są we wczesnym stadium dojrzewania. Nie nabrały koloru na krzaku i nie zdążyły jeszcze wytworzyć cukrów, kwasów organicznych i związków aromatycznych. A to właśnie te elementy mają wpływ na ich zapach i smak. Po dotarciu do kraju pomidory przechodzą proces szybkiego dojrzewania. Najczęściej odbywa się on poprzez gazowanie ethrelem lub dwutlenkiem węgla. W wyniku tego procesu powstaje hormon starzenia odpowiedzialny za dojrzewanie owoców – etylen.

W oczekiwaniu na sezon

Tym sposobem pomidory nabierają koloru, ale nadal pozbawione są smaku, zapachu i miękkości, a co najważniejsze – również większości substancji odżywczych. Na szczęście przełom maja i czerwca to okres, w którym po raz pierwszy możemy dostać właściwe nowalijki, które dojrzewają na polach. Nie oznacza to jednak, że produkty automatycznie spełniają wszystkie standardy i mają wysokie walory zdrowotne. Może okazać się, że pochodzą z upraw, gdzie nadmiernie stosowane są pestycydy. Bez posiadania specjalistycznej wiedzy, ciężko jest poznać różnicę.

Pomidory prosto z krzaka

Przed nami nowy sezon. Do tego czasu warto zastanowić się, czy nie spróbować własnych sił w uprawie pomidorów? W ten sposób zyskuje się pewność, że warzywa uprawiane są w zrównoważony sposób i bez użycia pestycydów. Do uprawy pomidorów polecamy nasiona z naszej oferty. Tych jest naprawdę sporo:

Pomidor Bawole Serce

Pomidor Typ Cherry

Pomidor Doskonały na soki

Pomidor Typ Malinowy

Pomidor Żółty koktajlowy

Pozostałe porady

Co zrobić, aby ukąszenie komara przestało swędzieć?

Ukąszenie komara nie jest szczególnie bolesne, jednak pozostawiony na skórze ślad potrafi być bardzo uporczywy. W miejscu ugryzienia powstaje swędzący bąbel, który wraz z drapaniem staje się coraz bardziej męczący. Można jednak temu zaradzić. Zobacz, co zastosować na ugryzienie komara i sprawdź, jak załagodzić swędzenie.

czytaj więcej

Przycinanie róż – wszystko co musisz wiedzieć

Przycinanie róż powszechnie uważa się za skomplikowane. W rzeczywistości zabieg ten nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy znać podstawowe potrzeby poszczególnych gatunków krzewów oraz wiedzieć w jakim terminie i jaką techniką je przycinać. Trzeba pamiętać, że cięcie róż to podstawowy element ich pielęgnacji oraz warunek pięknego kwitnienia pędów i wymarzonego uformowania rośliny. Zabiegu nie należy więc unikać. Sprawdź, jak i kiedy ciąć róże.

czytaj więcej
DO GÓRY